23. 8. 2008

Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Zikmundem

Administrátor doporučuje k četbě profilový rozhovor s Miroslavem Zikmundem z časopisu Lidé a země 9/2007, autor: Lenka Klicperová. Malou návnadu si můžete přečíst hned.

Miroslav Zikmund: O vizích konce světa, pravěku i současnosti
Máte nějakou vlastnost, kterou na sobě nesnášíte, kterou byste radši vyměnil?
Někdy mi vadí to moje věčné pedantství. Občas si říkám: kdybys dokázal trochu povolit, ušetřil bys nějaký čas! Píšu si stále poznámky, vedu si deník - v době, kdy bych už mohl třeba spát nebo lenošit.
* Umíte lenošit?
Už se mi to začíná dařit.
* Vy jste se vlastně stali průkopníky turismu, byli jste vzorem pro ostatní cestovatele. Nemáte někdy pocit viny, že právě vy jste přivedli mnoho lidí do těch nejodlehlejších koutů světa a přispěli tak k zániku kultur?
Ano, přesně tak to je. V jednom krásném fejetonu to napsal i náš přítel Ludvík Vaculík. Kdybychom prý jeli do té Afriky na velbloudech, tak by to ještě pochopil, ale autem? Ano, asi jsme nakazili dost lidí touhou po cestování a poznávání. Ale takhle kazil lidstvo už Marko Polo, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, taky Livingstone a ovšemže Emil Holub. Ten nakazil Hanzelku a Zikmunda.
* Já už se dneska setkávám i s tím, že když někdo z mých spolupracovníků objeví nějaké úžasné místo, kde ještě žijí lidé nezasaženi globalizací, má strašné dilema, jestli o tom má vůbec napsat.
To úplně chápu. Asi bych byl pro to, aby o tom napsal, ale utajil, kde to přesně je.

Žádné komentáře: