17. 2. 2009

Zikmund povýšil na rytíře. Má erb

MF DNES 04.02.2009 - MICHAL VERNER - Východní Morava - str. 02
Zlín - Zeměkoule, poutnická hůl a škorně zdobí erb slavného cestovatele Miroslava Zikmunda. Znak dostal včera ve Zlíně od Společnosti za pozitivní přístup k životu. „Povýšili jsme jej do stavu rytířského za zásluhy o genia loci naší země,“ oznámil zástupce sdružení Karel Huněk.V klenotu erbu je modrá růže a ta je symbolem Řádu duševních rytířů založeného společností. Sdružení rytířské tituly uděluje osobnostem, které se podle něj podílejí na tvorbě morálních, kulturních a vědeckých hodnot. „Jen doufám, že si mě teď jako rytíře nebudou spojovat s mým neslavným jmenovcem císařem Zikmundem, který nechal upálit Mistra Jana Husa,“ zasmál se Miroslav Zikmund. Erb vytvořil historik a heraldik Stanislav Hošťálek.
Cestovatel, který se svým spolužákem z vysoké školy Jiřím Hanzelkou navštívil desítky zemí, dostal erb u příležitosti blížícího se jubilea. Čtrnáctého února totiž oslaví devadesáté narozeniny.
Na setkání a besedu s Miroslavem Zikmundem přišel kromě členů Společnosti za pozitivní přístup k životu například Vítězslav Dostál, první Čech, který na jízdním kole objel zeměkouli. A k narozeninám mu popřál také astronom a astrofyzik Jiří Grygar, známý třeba z televizního pořadu Okna vesmíru dokořán. On i ostatní přítomní měli samozřejmě na zkušeného cestovatele i vypravěče řadu dotazů. Při povídání Miroslav Zikmund například zmínil, že původně plánovali s Jiřím Hanzelkou při jejich první cestě překročit datovou hranici. Při jejím překročení se mění podle mezinárodních dohod datum, takže z úterý je rázem středa a naopak.
„Chtěli jsme z Kuby přes Spojené státy odbočit do Japonska. Takže bychom přešli přes datovou hranici, a ztratili jeden den. Jenže do toho vletěla Korejská válka, a my jsme už nedostali víza do USA,“ řekl Zikmund.
„Přispělo k tomu i to, že jsme nadzvihli pokličku přikrývající neplechy amerických obchodníků. V Bolívii jsme viděli, jak přivazují osmiletým dětem na nohy kožené pytle. V nich pak děti tahaly cínovou rudu tak, že se plazily po břiše nevydřevenými slojemi,“ vzpomínal.

Žádné komentáře: