19. 2. 2010

Peru ocenilo cestovatele Ingriše

Mladá fronta DNES - Regionální mutace Východní Morava, 13.02.2010 - (ČTK), str. 02

Zlín - Peruánský velvyslanec v Česku Albert Salas Barahona včera posmrtně udělil pamětní desku peruánské vlády cestovateli a hudebníkovi Eduardu Ingrišovi, který se do povědomí široké veřejnosti zapsal především písní Teskně hučí Niagara. Kromě toho napsal 60 operet a hudbu k 11 filmům. Jeho archiv je uložen ve zlínském Muzeu jihovýchodní Moravy.
Po únoru 1948 se usadil v peruánské Limě a stal se vyhledávanýmfotografem a kameramanem. Pamětní desku dnes v prostorách zlínského muzea převzala vdova po Ingrišovi Nina Ingrišová.
Český hudební skladatel, dirigent, cestovatel, filmový dokumentarista, kameraman a fotograf by se 11. února dožil 105 let.
„Eduard Ingriš je opravdu významnou osobností pro Peru, strávil tam 14 let a byl velkým přínosem. Věnoval se hudbě, archeologii a je to osobnost, která se podílela na rozvoji peruánské kultury,“ prohlásil peruánský velvyslanec.
Nina Ingrišová řekla, že ji velice mrzí, že jejího manžela ocenila peruánská vláda, ale ne Česká republika. Ingrišův archiv ve zlínském muzeu obsahuje více než tunu materiálu. Z toho je asi 40 tisíc negativů, téměř 300 kilogramů filmového materiálu a několik desítek kilogramů papíru včetně korespondence a notových záznamů.
Celý text zde.

Žádné komentáře: