24. 6. 2011

Fotky H+Z úspěšně putují Irákem

Blanka Kovandová, 24. 6. 2011, tisková zpráva Muzea jihovýchodní Moravy 
Přes padesát let staré fotografie známé cestovatelské dvojice Hanzelka + Zikmund zažívají novou vlnu slávy za hranicemi České republiky. Výběr ze snímků, které cestovatelé vyfotografovali v roce 1960 v Iráku, právě v těchto týdnech putují Irákem. Výstavu připravil Archivem H+Z zlínského Muzea jihovýchodní Moravy.


Foto: Archív H+Z snímky z úspěšné výstavy Irák 1960


Patnáct výstavních panelů, na kterých je přes čtyřicet černobílých fotografií, vítaly v dubnu hosty Valdštejnského paláce. Autor fotografií, cestovatel Miroslav Zikmund zde v dubnu při slavnostní vernisáži dokonce osobně provedl předsedu Parlamentu Irácké republiky Osamu Abdul Aziz Mohammada Al-Nujaifyma s početnou Iráckou delegací. Na akci nechyběla ani velvyslankyně ČR v Iráku Bronislava Tomášová, která iniciovala vznik výstavy a její převezení do Iráku.
„S paní velvyslankyní jsme v pravidelném telefonickém kontaktu a víme od ní, že je výstava mimořádně úspěšná. Výstava začala svou pouť v Bagdádu, kde ji zahájil premiér Nečas, nyní se fotografie nachází v Sulejmánii, největším městě Kurdistánu a koncem července bude k vidění v městě Erbíl, kam by na zahájení Iráčané rádi osobně pozvali pana Zikmunda,“ uvedla Magdalena Preiningerová z Archívu H+Z a dodala: „Irácká strana chce také vydat reedici obrazové publikace H+Z o Kurdistánu z roku 1962.“
Fotografie ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, jejichž součástí je i Archiv H+Z, ukazují každodenní život Iráčanů v 60. letech minulého století a unikátním způsobem mapují tehdejší atmosféru v této zemi.
Po návratu fotografií do vlasti na podzim zřejmě bude úspěšná výstava zpřístupněna i ve Zlíně.

Žádné komentáře: