27. 1. 2012

Útěk z Československa mu úplně změnil život

Silvie Špryňarová, Rychnovský deník
Týniště nad Orlicí - Byl uznávaným vědcem a českým průkopníkem v oblasti studia vývoje skalních maleb původních australských obyvatel. George Chaloupka byl mužem, který žil tak trochu jiný život. Ve věku 79 let, v úterý 18. října však zemřel. V jeho rodném Týništi nad Orlicí na něj nezapomenou.
Naposledy Jiřího viděli před sedmi lety, když přijel na školní sraz. „Byl to velmi čilý a aktivní pán. Přestože již měl důchodový věk, neřekli byste to. Uměl výtečně používat moderní technologie a rozhodně nemohl být srovnáván s našimi důchodci,” vzpomíná Libor Koldinský, který tehdy měl možnost na srazu George Chaloupku potkal a mluvit s ním.
Nejvíce vzpomínek však mají na známého vědce jeho spolužáci. „Znal jsem ho od jeho čtyř let. Byl to úžasný člověk. V šestnácti se odhodlal a přes Německo emigroval. Rok ale strávil v lágru a až teprve potom se dostal do Austrálie,” říká Jaroslav Malý, který byl s Jiřím neustále v kontaktu.
„Nenáviděl komunisty. Zachovali se k němu a jeho rodině strašně. Vystěhovali je a jeho maminka poté zemřela. On byl zapálený Skaut a přírodu miloval,” vypráví Malý.
Když se však dostal do Austrálie, neměl to lehké. Nejprve pracoval u nákladních lodí. „Musel tvrdit, že je mu 18 let, jinak by ho nezaměstnali. Pak měl štěstí. Jedna společnost chtěla stavět přehradu a potřebovala zmapovat vodoteče. Jiří se do toho pustil a tak narazil na první skalní malby,” popisuje začátky Malý.
Následně se jeho životní dráha začala odvíjet jiným směrem a stal se z něj přední odborník na skalní malby původních obyvatel zejména domorodců z území Kakadu.
Na rodné Týniště nikdy nezanevřel a po převratu ho několikrát navštívil. Když přijel poprvé nikdo ho nemohl prý poznat. „Měl vousy do půl pasu,” směje se Malý. To Jiřímu také zůstalo.
George Chaloupka bude pohřben v Darwinu, avšak polovina jeho popela bude převezena do rodinné hrobky v Týništi. „To bylo jeho výslovné přání,” dodal Malý.

JIŘÍ (GEORGE) CHALOUPKA
* 6. září 1932, Týniště n. Orlicí
† 18. října 2011, Darwin, Austrálie
• Významný vědec, český průkopník v oblasti studia vývoje skalních maleb původních australských obyvatel.
• V Týništi nad Orlicí žil až do svých 16 let, kdy emigroval. Měl dva bratry, mladší bohužel již zemřel, starší se dostal také za ním do Austrálie, vystudoval práva a stále v zemi žije.
• Do Austrálie emigroval v roce 1948, ihned po převzetí moci komunisty. Tehdy mu bylo 16 let a po ročním pobytu v „lágru” se dostal do Austrálie.
• V roce 1973 se stal ředitelem národopisného muzea. Posléze po odchodu do důchodu byl jmenován emeritním ředitelem a měl do instituce neustále volný přístup.

Žádné komentáře: